TT-nest: dekking en dracht

TT-nest: dekking en dracht

15 en 16 juni 2019 (Skylar op bezoek bij Hammond)
Bij elke dekking is het toch weer een beetje spannend hoe de ontmoetingen zullen verlopen tussen de twee uitverkorenen en of ze allebei wel in zijn voor het avontuur dat wij mensen voor ze bedacht hebben. Ook al kenden Skylar en Hammond elkaar al van eerdere dates (Skylar heeft in 2017 ook een nest gehad van Hammond) dan is dat nog steeds geen garantie op wederom een succesvol samenzijn. Maar gelukkig was er ook dit keer op geen enkele manier onmin of spanning tussen de beide geliefden, ze zijn gewoon altijd leuk samen en dus konden we na twee prima ‘encounters’ met een gerust hart uitzien naar een positieve afloop. Maar eerst nog wel ‘even’ 4 weken geduld hebben tot aan de echo.

12 augustus 2019 (echo-onderzoek)
Soms zie je een paar weekjes na de dekking al de eerste voorzichtige tekenen van een mogelijke dracht en eigenlijk was dat bij Skylar ook zo. Toch blijft het allemaal onzeker, want ook al dénk je iets te zien of te merken, het moet toch ook allemaal maar bevestigd worden. En dat gebeurde ook: toen ik met Skylar op de 28e dag van haar dracht in de kliniek in Best was vroeg de dierenarts zich meteen al hardop af of “hij daar niet al een beetje een buikje zag”? Dat stemde mij natuurlijk nóg hoopvoller! En toen Skylar eenmaal op de behandeltafel stond en de echo-transducer op haar buikje werd geplaatst kwam er vrijwel meteen het eerste vruchtje in beeld (zie foto); Skylar is inderdaad drachtig! Superleuk nieuws voor de mensen die op de interesse-lijst voor een pup staan maar natuurlijk ook weer reuze fijn voor mij; ik ga volop genieten van deze bijzondere tijd waarin ik met nóg meer liefde naar Skylar zal kijken want wat zijn ze toch extra prachtig en bijzonder als ze drachtig zijn. 

19 augustus 2019 (halverwege)
De 5e week is begonnen, Skylar is nu 35 dagen drachtig dus bijna op de helft. Vanaf vandaag krijgt ze ‘s ochtends iets meer eten en dat is geen straf voor Skylar; ze geeft al sinds ruim een week aan dat ze wel wat extra zou lusten maar daar moet je toch verstandig mee omgaan. Ze zal er zelf niet direct dik van worden want alles gaat naar de kindjes, maar als ze dan over een poosje heel zware pups ter wereld moet brengen is dat ook geen pretje. Dus dat moet voor nu echt allemaal nog even met mate. Bovendien is Skylar al gevuld genoeg, hahaha, kijk maar naar de foto! Daar is toch al een heel behoorlijk buikje te zien ;-). 

Skylar 35 dagen drachtig

25 augustus 2019 (kennismakingswandeling)
Een blóedhete dag was het – ruim 30 graden – maar in het bos was het goed toeven en daar waren we vandaag: in de Soesterduinen in Soest, voor een kennismaking met een groot aantal van de geïnteresseerden in een pup van Skylar. Dankzij de vele bomen en dus de constante schaduw hebben we een fijne wandeling kunnen maken die voor de aanstaande mama ook prima te doen was! Lekker op het gemak hebben we een rondje door het bos gemaakt, halverwege even uitgerust terwijl ik alle geïnteresseerden wat meer informatie heb gegeven over o.a. het ras de Golden Retriever en over de vervolgstappen ten aanzien van het verwachte nest. Uiteraard was er ook volop gelegenheid om te knuffelen met Skylar en met haar halfbroer Milan en haar dochter Kaidyn want ook zij waren gezellig meegekomen. Ik denk dat ik absoluut kan spreken van een geslaagde kennismaking en ik wil vanaf deze plek iedereen nogmaals bedanken voor hun komst! 

Milan, Skylar en Kaidyn weer thuis aan het uitrusten van de kennismakingswandeling

30 augustus 2019 (Skylar 46 dagen drachtig)
Ondanks dat ze nog prima functioneert merk ik dat het nu langzaam wat zwaarder wordt voor Skylar. Haar buik groeit natuurlijk gestaag door en die begint zo af en toe in de weg te zitten als ze wil gaan liggen. Wat ze ook zal merken is dat de skeletten van de pups in deze fase van de dracht steviger zijn geworden, dus alles werkt minder makkelijk mee. De pups zelf hebben nergens last van, zoals op het plaatje is te zien worden zij veilig beschermd door meerdere vruchtvliezen en het binnenste vruchtvlies is ook nog met een vloeistof (vruchtwater) gevuld. Het is echt een vreemd, maar tegelijk ook héél mooi, idee dat er ‘zomaar’ een stel pups in Skylar’s buik groeien die momenteel pas ongeveer zo’n 4-5 cm groot zijn. Wat is de natuur toch bijzonder!

4 september 2019 (nog ca. 11 dagen te gaan)
Afgelopen zondag waren we in het bos in Rhenen voor een tweede kennismaking, dit keer met de mensen die er bij de vorige gelegenheid niet bij waren. Skylar kon de wandeling gelukkig nog prima volhouden en het was opnieuw leuk om te zien hoezeer ze in de smaak valt bij de mensen die geïnteresseerd zijn in een pup van haar. Maar ze is natuurlijk ook gewoon een heel makkelijke, sociale hond! Ook vandaag bijvoorbeeld heeft ze zich weer voorbeeldig gedragen toen ik met haar naar de dierenarts was voor de tweede herpesenting (de eerste heeft ze een week na de 1e dekking gekregen); ondanks dat ik er niet van houd om mijn honden teveel ‘chemische rommel’ te geven vind ik dit wel een belangrijke vaccinatie. Het ‘Canine Herpesvirus’ (CHV) kan namelijk bij een gedekte en/of drachtige teef misvormde pups of vroeggeboorte veroorzaken, maar het kan ook doodgeboren pups of levende maar zeer zwakke pups tot gevolg hebben. Ik vind dit een té akelig idee en daarom kies ik er altijd voor om mijn gedekte/drachtige teven deze enting te geven, gewoon uit voorzorg. Soms moet je nu eenmaal uit twee kwaden kiezen… Skylar heeft zelf geen hinder ondervonden van de enting, zij vindt altijd alles best :-). Omdat ik toch in de kliniek was heb ik haar meteen even op de weegschaal gezet (zie foto), ze is inmiddels bijna 5 kilo aangekomen dus dat is behoorlijk. Ook heb ik vandaag haar buikomvang weer eens gemeten, deze is 17 cm dikker dan normaal! Ze is ook echt flink aan het doorgroeien nu dus ze is ‘tonnetje rond’ maar ondanks dat voelt ze zich prima, ze eet als een bootwerker en functioneert nog heel goed, ik ben enorm dankbaar en héél trots op haar! 

11 september 2019 (het einde is in zicht…)
Nog een dag of 3, 4 en dan komen we wel héél dicht bij het moment waarop we Skylar’s pupjes hopen te verwelkomen. De laatste dagen is alles ‘in gereedheid gebracht’ voor deze heuglijke gebeurtenis: Skylar is inmiddels voor de laatste keer getrimd en grondig geborsteld zodat ze straks netjes en verzorgd bij haar babies ligt. In mijn woonkamer is de werpkist neergezet en alle spullen die nodig zijn voor de bevalling en de eerste paar dagen liggen klaar. Op mijn boodschappenlijstje staan allemaal extra dingetjes voor de aanstaande mama: vanille-ijs voor tijdens de bevalling (bevat calcium en suiker – snelle energie – en ze vinden het ook gewoon heel lekker!), wat lichtverteerbaar voedsel zoals macaroni en witvis voor net ná de bevalling en verder veel andere calciumrijke producten zoals hüttenkäse, geitenmelk, karnemelk, Griekse yoghurt en eieren. Deze extra dingen zijn belangrijk om te geven naast hun normale, volwaardige maaltijden (hier is dat KVV (diepvries versvlees) en brokken) om ervoor te zorgen dat de mama zélf niets tekort komt en/of ziek wordt als ze haar pups moet voeden. Vóór de bevalling is het ook altijd al feest trouwens, want in die laatste weken gaat de hoeveelheid eten steeds wat omhoog; Skylar krijgt inmiddels 4 maaltijden per dag, zij eet nú al bijna 2 keer zoveel als normaal en dat wordt alleen maar meer als haar kindjes er straks zijn. Maar zover is het nog niet, Skylar moet eerst de welbekende ‘laatste loodjes’ doorstaan maar ik verwacht dat ze dat prima zal doen. Uiteraard zit die dikke buik soms wat in de weg maar verder loopt ze onverminderd trots rond te stappen, ze eet nog steeds met smaak en oogt fris. Hopelijk blijft ze zich de komende dagen naar omstandigheden ook nog goed voelen maar haar kennende gaat dat helemaal in orde komen!

De werpkist staat klaar en Skylar test hem even

17 september 2019 (TT-nest geboren!)
In de vroege ochtend van 15 september jl. heeft Skylar het leven geschonken aan 6 stoere kereltjes en 1 elegant tevenmeiske. Skylar heeft het werkelijk fantastisch gedaan en is wederom een super moeder!

> klik hier voor foto’s van week 0-1