S(ongs)-nest: week 0-1

S(ongs)-nest: week 0-1

5 oktober 2023 (geboortedag)
Twee dagen voorafgaand aan de geboorte van de pups begon Kaidyn het redelijk moeilijk te krijgen; veel piepen, hijgen en soms ook een poosje heen en weer lopen omdat ze haar draai niet kon vinden. Op woensdagmiddag (Dierendag) was haar temperatuur flink gedaald dus ik wist dat de bevalling niet meer heel lang op zich zou laten wachten, temeer daar Kaidyn veelvuldig in de werpkist zat of lag en daar ook probeerde te graven. Diezelfde avond heb ik op de bank in de woonkamer geslapen omdat ik haar niet meer alleen durfde te laten, maar er veranderde gedurende de nacht eigenlijk niet veel. De volgende ochtend echter zag ik rond 09.00 uur dat haar vruchtwater was gebroken, maar dat er ook donkergroene uitvloeiing bij lag; een teken dat één van de placenta’s was losgelaten. Op zich is dit niet persé alarmerend, mits de aanstaande moeder al persweeën heeft en de pup dus elk moment geboren kan worden. Immers, zonder placenta kan een pup niet lang overleven omdat hij daarmee voeding en zuurstof krijgt! Maar de persweeën waren er nog niet bij Kaidyn en ik had ook niet de indruk dat die elk moment konden komen. En in het geboortekanaal voelde ik ook nog geen pup zitten… Dus maar gauw naar de dierenarts gebeld en daar kreeg ik het advies om direct naar de kliniek te komen. Inmiddels was Kees (een goede vriend van mij die me zou bijstaan bij de geboorte) nét op tijd aangekomen zodat we samen met Kaidyn op pad konden. Eenmaal in de spreekkamer wist de dierenarts me gerust te stellen in die zin dat de pup waar de placenta van losgekomen was nog leefde, maar hij gaf ook aan dat er wel snel ingegrepen moest worden in de vorm van een keizersnede. Dit was even slikken voor mij want dat heb ik in al die jaren nog nooit meegemaakt en ik zag er dan ook als een berg tegenop. Maar ik had geen keus; niets doen zou onherroepelijk het leven kosten aan die ene pup, maar hoogstwaarschijnlijk ook aan de rest én zelfs Kaidyn zou gevaar lopen! Dit alles wilde ik vanzelfsprekend onder geen beding riskeren, dus terwijl ik via de telefoon nog wat steun en advies zocht bij twee collegafokkers, werd Kaidyn door zowel de dierenarts als een assistente in gereedheid gebracht voor de operatie. Eerlijk gezegd hád ik het niet meer en er schoten allerlei doemscenario’s door mijn hoofd, ik vond het allemaal doodeng! Maar toen de assistente mij op een gegeven moment de eerste pup overhandigde om die goed droog te wrijven, maakte zich een soort oergevoel van mij meester dat zorgde dat ik met alles wat ik in me had mezelf bij elkaar raapte en toesprak om te vertrouwen op een goede afloop. En die goede afloop was er… Met z’n allen hebben we ons uiterste best gedaan tijdens deze – achteraf gezien – heel bijzondere en mooie ervaring; Kaidyn heeft de operatie fantastisch doorstaan dankzij de deskundigheid van de dierenarts, maar ook de assistente verdient alle lof voor haar rustige, zelfverzekerde werkwijze. Zonder hun toewijding en zorgvuldigheid was het niet zo goed afgelopen en lagen er nu geen 12 (!!) kerngezonde pups in de werpkist; 5 bloedmooie kereltjes en 7 beeldschone meiskes. Ongelofelijk, ik kan het nog steeds amper bevatten – zo’n groot nest heb ik nog nooit gehad! Het zal ontegenzeglijk pittig worden voor Kaidyn om zoveel babies (op) te voeden, maar ik ga haar uiteraard alles geven wat ze nodig heeft, zeker ook qua voeding. Voor het overige heb ik alle vertrouwen in haar want ze is supersterk en heeft geweldige moederlijke instincten; dat heeft ze na deze keizersnede alweer bewezen door zich (zelfs nauwelijks bekomen van de operatie) direct aan de verzorging van haar kroost te wijden en dat doet ze net als de vorige keer met zoveel liefde en overgave! Ik ben enorm trots en mega dankbaar… ♥

Foto’s geboortedag

7 oktober 2023 (1e en 2e dag)
Een nest pups is altijd een hele verandering in je huis en je dagelijkse bezigheden… De focus is opeens eigenlijk alleen maar daar op en dan is het – vind ik – vooral in het begin even lastig om je gedachten op iets anders te richten. En ieder nest en ieder teefje verschilt ook weer natuurlijk! Kaidyn is zo’n tiepje dat mij transformeert tot ‘personeel’ zodra ze pups heeft; deze jongedame blaft of piept graag als ze iets gedaan wil hebben (iets drinken, iets eten, even plassen, even graven…). Erg komisch op zich, ik moet er alleen wel voor waken dat ze niet ALLES gaat bepalen dus soms moet ik haar even een beetje remmen ;-). Maar op zich mag ze nu best wat meer noten op haar zang hebben want ze vervult immers een zware, verantwoordelijke taak. Eentje die ze steeds voortreffelijk uitvoert, wat is zij toch een super mama! Ze neemt het allemaal weer uiterst serieus en stort zich er net als de vorige keer vol passie en gedrevenheid op. Fantastisch gewoon, ze vindt het zó leuk om moeder te zijn! Ze zorgt echt voortreffelijk voor haar 12 pupjes die weliswaar qua gewicht minder hard groeien dan ik gewend ben, wat natuurlijk ook logisch is met zo’n groot aantal. Maar ze doen het allemaal prima tot dusver, als ze niet drinken liggen ze intens tevreden te slapen dus ze zijn verzadigd. En met Kaidyn gaat het ook buitengewoon, die heeft een goede eetlust, de wandelingetjes worden elke keer weer wat langer en ze oogt blij en tevreden. Dus: so far, so good! 

Foto’s 1e en 2e dag

10 oktober 2023 (3e, 4e en 5e dag)
Het voelt nog altijd een beetje onwerkelijk om hier een nest te hebben liggen dat groter is dan ik ooit had verwacht. Elke keer als ik in de werpkist kijk denk ik: “hoe kan het bestaan dat Kaidyn het leven heeft geschonken aan zóveel pups”. Maar het is gewoon de werkelijkheid, er liggen er écht 12! En Kaidyn lijkt haar poot niet om te draaien voor de verzorging ervan, ik heb bewondering voor het gemak waarmee ze het allemaal doet. Het is echt erg leuk om haar bezig te zien met haar pups, alhoewel ik het voor haar ook fijn zou vinden als ze zichzelf wat vaker tijd buiten de werpkist zou gunnen. Even een poosje onder die hete lamp vandaan die constant op haar brandt en waar ze het natuurlijk enorm warm van krijgt. Maar het is nodig voor de pups, die kunnen de eerste drie weken hun eigen lichaamstemperatuur nog niet regelen. Ik ben altijd blij voor de mama’s als ze wat meer tijd voor zichzelf durven te pakken, maar Kaidyn is zover nog niet; tijdens de middagwandeling (die hier altijd wat langer is voor/met de honden) kan ze haar kindjes wel even uit haar gedachten zetten en stapt ze vol aandacht voor de omgeving en mij met me mee. Maar op alle andere momenten vindt ze dat nog te moeilijk en wil ze zo snel mogelijk weer terug in de werpkist. Aan moederliefde dus sowieso geen gebrek ;-).

Foto’s 3e, 4e en 5e dag

12 oktober 2023 (6e en 7e dag)
De pups zijn één week oud nu… De meest kritische periode ligt voor mijn gevoel achter ons, alhoewel het tot een dag of 15 nog wel spannend blijft; ze zijn zo ontzettend kwetsbaar en één verkeerde bacterie of een virusje kan al nare gevolgen hebben. Maar daar gaan we natuurlijk allemaal niet van uit, vooralsnog gaat het nog steeds geweldig met zowel moeder als kids. Kaidyn is gisteren lekker met de auto weggeweest voor een wandelingetje langs de Wetering samen met mijn oudje Venice. Ik merkte dat ze een beetje flauw aan het worden was; ze was wat blafferig en de pups reageerden daar op want die waren ook veel luidruchtiger dan ik van ze gewend ben. Ik vermoed dat Kaidyn zich verveelde en dus zei mijn gevoel dat ze een verandering van omgeving nodig had. En ik denk dat ik dat goed heb ingeschat want toen ze na de wandeling een flinke tuk had gedaan te midden van haar kindjes lag ze er heel anders bij en dit had ook direct effect op de pups; iedereen was weer stil en relaxed! De wond aan Kaidyn’s buik is trouwens prachtig aan het genezen, je ziet er eigenlijk niks van door de binnenwaartse (oplosbare) hechtingen. En mede doordat haar melklijsten er overheen vallen kunnen de pupjes er tijdens het drinken niet bij komen. Bovendien ben ik blij te kunnen constateren dat ik nog geen één keer heb gemerkt dat Kaidyn pijn had aan die wond! Al met al heeft ze dus nergens last van, behalve misschien van de hormonen die af en toe door haar lijfje razen, haha – ze is dan als een wilde aan het graven in de tuin of in één van de hondenmanden. Nou ja, als dat het ergste is dan tekenen we ervoor! We gaan nu op naar de volgende week, hieronder nog wat fotootjes van de afgelopen twee dagen. 

Foto’s 6e en 7e dag

> klik hier voor foto’s van week 1-2