E-nest: week 0-1

E-nest: week 0-1

21 augustus 2017 (geboortedag)
Na een moeiteloos verlopen zwangerschap begon Skylar het op zaterdagmiddag toch serieus zwaar te krijgen; ze was enorm onrustig en hijgerig. Ze kon duidelijk haar draai niet vinden… Omdat ik het niet aandurfde haar alleen te laten ben ik diezelfde avond nog bij haar in de woonkamer gebleven om daar te slapen (voor zover dat lukte). De zondag die daarop volgde gaf nagenoeg hetzelfde beeld: Skylar liep maar wat heen en weer, hoefde haar eten niet en zodra ze in de tuin kwam wilde ze alléén maar graven om een nest te maken. Alles wees er dus op dat de bevalling nu echt aanstaande was… Tussen het waken en zorgen voor Skylar door heb ik alles extra gecheckt voor de naderende bevalling en mijn huis gauw een laatste schoonmaakbeurt gegeven. En dat was geen onverstandige beslissing want na opnieuw een rommelige nacht – voor zowel Skylar als voor mij – zag maandagochtend om 09.30 uur Skylar’s eerstgeborene het levenslicht: een dappere, vechtlustige knul (reutje ‘blauw’)! Het tweede pupje (een teefje) dat slechts een halfuurtje later geboren werd kreeg traditioneel het kleurtje ‘roze’. Daarna kwam helaas een levenloos teefje maar gelukkig beviel Skylar vervolgens van drie prachtige, gezonde dochters: teefje ‘rood’, teefje ‘geel’ en teefje ‘paars’. Verdrietig genoeg werden de twee laatste pupjes (een reutje en een teefje) ook dood geboren… Dit schijnt vaker te gebeuren en ligt buiten je macht als fokker, maar ik was er toch echt wel even door aangeslagen. Gelukkig won uiteindelijk de vreugde en dankbaarheid voor de vijf prachtige, sterke pups die inmiddels allemaal heerlijk bij hun kersverse mama lagen te drinken. Maar vooral ook het gevoel van bewondering overheerste want wat heeft Skylar geweldig goed haar best gedaan! Ondanks dat ze het best lastig had door de voorweeën enzo, heeft ze toch voldoende slaap genomen en kon ze redelijk uitgerust aan de bevalling beginnen. En alles helemaal zelf gedaan! Knap meiske!!
Toen uiteindelijk de geboorte volledig klaar was en Skylar even een welverdiend dutje had gedaan heb ik vlug de werpkist schoongemaakt en van frisse lakentjes voorzien. Wat een fraai gezicht: Sky’tje vol trots voor de eerste keer moeder! De kip/macaroni/ei/yoghurt-maaltijd die ik voor haar had klaargemaakt at ze vervolgens met zeer veel smaak op; tijdens de bevalling had ze al diverse keren wat vanille-ijs met geitenmelk en honing gekregen, maar een echte maaltijd natuurlijk nog niet. Dus deze was zéér welkom, ze vond het heerlijk! Kort daarop ben ik zelf even wat gaan eten en toen ik nét daarmee klaar was kwam de dierenarts. Ik vind het belangrijk dat de pasgeboren babies maar ook de moeder altijd even grondig worden nagekeken. En de dierenarts was tevreden: alle pups kerngezond en ook mama prima in orde! Voor de zekerheid heeft Skylar oxytocine (de zgn. ‘piton spuit’) toegediend gekregen om de baarmoeder schoon te maken; ook dit laat ik altijd doen, vooral omdat er vaak toch nog placenta’s achter blijven en als je die laat zitten kan dit heel nare gevolgen hebben en dat willen we natuurlijk niet!

Foto’s geboortedag

22 augustus 2017 (1e dag)
Nadat het nieuwbakken hondengezinnetje op deze allereerste levensochtend weer was voorzien van een schoon ‘bed’ heb ik alle pups gewogen. Nooit eerder had ik een nest waarbij de hondjes de dag na de geboorte zóveel waren aangekomen maar ja – ze zijn natuurlijk maar met z’n vijven, er is melk genoeg ;-). Skylar is niet bij haar kindjes weg te slaan dus die krijgt haar maaltijden gewoon temidden van haar kroost. Tevens krijgt ze haar porties geitenmelk graag in de werpkist aangereikt maar ook dat is geen probleem; de ervaring heeft geleerd dat de kersverse mama’s gaandeweg echt wel weer zelf de drinkbak opzoeken en ook om te eten uit de kist durven te komen. En Skylar is evenmin een uitzondering in het feit dat ze na het wandelen zo snél mogelijk weer naar binnen wil, naar haar pupjes :-). Helemaal perfect juist, ik vind het fantastisch als de moederhond intuïtief weet dat én hoe ze voor haar kindjes moeten zorgen en dat doet Skylar geweldig!!!

Foto’s 1e dag

26 augustus 2017 (2e, 3e, 4e en 5e dag)
Er is eigenlijk niet veel nieuws te melden, het gaat hier helemaal naar wens! Mama Skylar vervult haar taak uiterst serieus en vol overgave. Ze geniet zichtbaar van haar kindjes en zorgt ervoor dat ze niets tekort komen. Tegelijkertijd merk ik dat ze ook wat meer aan zichzelf begint te denken want steeds vaker verlaat ze ‘het nest’. Dan gaat ze even naast de werpkist liggen, maar soms ook is ze een momentje bij de andere honden. Af en toe wil ze de tuin in, al vindt ze dat nog wel moeilijker want dan kan ze haar babies niet in de gaten houden. Overigens is het wel fijn dat Skylar niet meer aan één stuk door bij de pups ligt, want omdat ze alle melk maar met z’n vijven hoeven te delen zit er een grote kans in dat ze te dik worden. Dit zou uiteraard hun ontwikkeling schaden, zoals o.a. een negatief effect op hun loopvermogen. Dat moet natuurlijk te allen tijde voorkomen worden dus het is goed dat Skylar zo nu en dan even niet beschikbaar is voor haar pups. En dat accepteren ze moeiteloos, ze liggen constant zeer tevreden te slapen dus honger hebben ze allerminst. Dat is ze ook wel aan te zien, ze hebben alle vijf lekker gevulde lijfjes. Het valt me trouwens op dat het heel sterke hondjes zijn, ze kunnen zo jong als ze zijn al behoorlijk wat spierkracht ontwikkelen in met name hun achterbeentjes. Soms lijkt het al bijna op lopen ♥.

Foto’s 2e, 3e, 4e en 5e dag

28 augustus 2017 (6e en 7e dag)
Een week oud is het kleine grut en allemaal hebben ze het gewicht van ca. 1 kilo bereikt. Het groeit als de spreekwoordelijke kool dus dat is erg fijn. En hun mama is nog altijd heerlijk relaxed, dat is echt genieten. Het heeft er alle schijn van dat ze zelf heel goed snapt wat haar kindjes nodig hebben, ze doseert geweldig! Vandaag hebben we haar een extra dienst bewezen door de nageltjes van haar pupjes te knippen want die zijn vanaf de 1e week altijd zo scherp dat ze gewoon kleine bloeduitstortinkjes op mama’s buik veroorzaken. Dat is natuurlijk niet prettig dus is het nagelschaartje eraan te pas gekomen. De kleintjes hebben geen kick gegeven, leken het allemaal prima te vinden. We hebben daarna ook meteen maar weer even de ‘kontjes’ voorzien van een extra likje nagellak zodat we de kleurtjes steeds goed kunnen onderscheiden. En zo gaan we dan de nieuwe week in, ik ben heel benieuwd naar de ontwikkelingen die ze de komende dagen gaan meemaken. Wordt weer vervolgd!

Foto’s 6e en 7e dag

> klik hier voor foto’s van week 1-2