E-nest: dekking en dracht

E-nest: dekking en dracht

21 juni 2017 (Skylar’s date met Hammond)
De eerste stapjes in het traject richting – hopelijk – een mooi zomernestje zijn alvast super voorspoedig verlopen! Op de 10e dag van de loopsheid van Skylar (Rocksett Sunny Hypnotiq Breeze) ben ik begonnen met bloedprikken (progesteronbepaling) en na 3 bezoekjes aan de dierenkliniek in Sleeuwijk bleek dat het juiste dekmoment was aangebroken. Door de verzengende hitte van die dag (31 graden) vonden Mieke – de reu-eigenaar – en ik het niet verantwoord om de dekking plaats te laten vinden terwijl het nog zo warm was; daarom vertrok ik die avond pas om 21.00 uur met een goede vriend richting Venlo. Na rustig een kopje koffie te hebben gedronken en wat te hebben bijgekletst, hebben we om 23.30 uur de honden samen gebracht en er was meteen een goede klik tussen die twee! Superleuk om te zien hoe ze speelden en elkaar uitdaagden om vervolgens het afspraakje vlot te bezegelen. Skylar heeft zich superlief, braaf en gewillig gedragen en Hammond (Kamp. Dutchtab v.d. Beerse Hoeve) bleek een fijne, kalme gentleman van wie Skylar nog de nodige kusjes kreeg bovendien! De volgende dag ben ik nog een keer geweest, opnieuw laat in de avond want het was weer zo warm geweest overdag. En ook nu hetzelfde ritueel: een beetje dollen en opnieuw vonden ze elkaar erg leuk dus het was geen verrassing dat ook deze dekking vlug en gemakkelijk werd geregeld door die twee. Nu maar hopen dat het over ca. 4 weken tot een positieve uitslag op de echo zal leiden!

Hammond en Skylar tijdens de dekking

20 juli 2017 (bevestiging van de dracht)
Na ruim 4 weken vol spanning kwam dan tijdens de echo op 19 juli jl. eindelijk het verlossende woord: mijn Skylar is drachtig! Helemaal als een verrassing kwam dit niet, omdat er toch wel heel duidelijke tekenen waren bij Skylar. Maar ja, zeker weten doe je het pas als er ook daadwerkelijk vruchtjes op het echo-scherm tevoorschijn komen! Gelukkig was dit dus het geval en kan er nu worden genoten van de komende weken waarin Skylar in alle rust en met veel zorg wordt voorbereid op de bevalling zo rond 21 augustus. Uiteraard zijn we allemaal reuze nieuwsgierig wat er geboren gaat worden maar vooralsnog zit alles nog lekker warm en veilig in mama’s buik (die op onderstaande foto overigens al een kléin beetje te zien is, ze is daar 4 weken drachtig).

Skylar 4 weken drachtig

21 juli 2017 (Skylar op de helft)
Het gaat fantastisch met Skylar, ze is nu halverwege haar dracht (36e dag) en ze doet het prima! Er is al een leuk buikje zichtbaar en ze is qua taille ook al best gegroeid, zo’n kleine 8 cm inmiddels. In deze fase van de zwangerschap kan/mag ze gewoon nog van alles doen, alhoewel ze het wel rustiger doet dan normaal. Haar eetlust daarentegen is enorm toegenomen, ze staat echt te schrokken nu. Sinds begin van de week krijgt ze iets meer eten en dat vindt ze helemáál niet erg ;-).
Afgelopen zondag heeft Skylar tijdens een gezellige wandeling in de Soesterduinen (Soest) kennis gemaakt met een groepje geïnteresseerden in een pup van haar. Omdat er nog een aantal gezinnen op vakantie was, volgt er begin augustus een tweede kennismakingswandeling met de rest van de mensen.

Skylar tijdens haar dracht

30 juli 2017 (Skylar’s 6e week)
Het gaat nog steeds voortreffelijk met Skylar die morgen haar 6e week van de dracht in gaat. Ze is vrolijk en lief als altijd, alleen het spelen met haar grote vriendin Dyonne wordt wel wat minder; waar ze voorheen graag achter elkaar aan renden en soms best wild konden doen, gaat het momenteel een stuk voorzichtiger. Skylar gaat nu meestal liggen om te spelen maar soms ook heeft ze er helemaal geen zin in, dit tot grote teleurstelling van Dyonne ;-). Overigens heeft Skylar ontzettend geluk met het weer, het is fijn dat het niet zo heel erg warm is want dan is drachtig zijn toch wel een stuk zwaarder.
Aan het eind van de week zal ik haar nog even trimmen, dan is dat ook allemaal weer netjes voordat we zo zoetjes aan de eindfase van de dracht gaan naderen want tegen die tijd is ze toch alweer bijna 7 weken. Teveel ‘gedoe’ in de laatste 2 weken vermijd ik meestal, dan hebben de aanstaande mama’s vaak al genoeg aan zichzelf. Maar nu is Skylar gewoon nog lekker fit en niet al te dik dus dan kan het allemaal prima. Hieronder nog een foto van vandaag, het buikje begint nu echt mooi rond en vol te worden!

Skylar 41 dagen drachtig

7 augustus 2017 (Skylar 49 dagen drachtig)
Lieve Skylar, heerlijk meiske. Ze doet het zo goed! Drie maaltijden per dag krijgt ze inmiddels en die eet ze allemaal met graagte dus dat is fijn. Afgelopen zaterdagochtend heb ik haar even getrimd en ik bekeek haar met bewondering want ze ziet er nog altijd prachtig uit. Haar mooie, volle vacht glimt en haar ogen staan rustig. Wat een rijkdom, ik ben zo blij met hoe het tot nog toe allemaal gaat. Gisteren was ook een leuke dag voor haar want toen hadden we nogmaals een kennismakingswandeling voor geïnteresseerden in een pup (dit keer met degenen die ten tijde van de vorige wandeling nog op vakantie waren). Het was opnieuw een supergezellige kennismaking, allemaal fijne mensen met een echt Golden-hart! Skylar nam de vele knuffeltjes dankbaar in ontvangst ;-). Het wandelgebied was ook hartstikke geslaagd trouwens, we waren dit keer in bos Kwintelooijen in Rhenen.

Skylar even poseren na het trimmen
 

Vandaag was het ietsje zwaarder voor Skylar, de buitentemperatuur liep gedurende de dag behoorlijk op. In de ochtend lag ze nog heerlijk te soezen in het hondenweitje in de tuin (zie foto) maar ‘s middags had ze het toch wel behoorlijk warm. Dus maar niet al te ver gewandeld vandaag, morgen is het weer koeler dus dan kan ze weer wat meer doen.

Skylar in het hondenweitje


11 augustus 2017 (de laatste loodjes)

Het spreekwoord zegt niet voor niets dat ze ‘het zwaarst wegen’, die laatste loodjes… Want hoe vrolijk Skylar ook is en hoe goed ze het ook doet, die dikke buik begint haar nu toch wel behoorlijk in de weg te zitten. Als ze wil gaan liggen dan zie je gewoon dat ze probeert dit zo comfortabel mogelijk te doen, maar dat het niet gemakkelijk meer gaat. Ook is ze echt véél rustiger dan normaal, alles gaat in een zeer laag tempo ;-). Vandaag waren we even bij de dierenarts voor de tweede herpesinjectie (de eerste kreeg Skylar een week na de dekking) en daar hebben we haar meteen even op de weegschaal gezet. Haar gewicht is nu 38,25 kg, dat is zo’n 5 kilo meer dan dat ze normaal weegt. Thuis meteen ook maar even haar buikomvang gemeten, die bedraagt inmiddels 80 cm (aan het begin van de dracht was die 62 cm). Dus ja, daar is in alle opzichten wel flink wat bijgekomen! De komende dagen zal Skylar alleen nog maar méér groeien dus het wordt wel even doorbijten, maar uiteraard wordt er alles aan gedaan om het zo prettig mogelijk te laten verlopen voor haar.

Skylar tijdens de wandeling vandaag

… en bij de dierenarts op de weegschaal

16 augustus 2017 (buikje blijft groeien)
Het zit er nu echt bijna op voor Skylar, een klein weekje nog… Ze wordt inmiddels liefkozend ‘Dikkie Trom’ genoemd, haar buik is de laatste paar dagen flink aan het uitdijen. Hier in huis begint ook de nieuwsgierigheid langzamerhand te groeien, want hoeveel kleintjes heeft Skylar al die tijd bij zich gedragen? Hoe zou de verdeling reutjes/teefjes zijn? En welke mensen kan ik blij gaan maken met het vooruitzicht op een prachtig nieuw huisgenootje? Tja, we gaan het binnen niet al te lange tijd zien… Skylar zelf is daar uiteraard helemaal niet mee bezig, die doet gewoon lekker haar ding en dat doet ze nog altijd subliem! Ze is super relaxed en lijkt zich ondanks die onhandige dikke buik nog prima te voelen; wandelen gaat niet meer zo ver, dat wordt te zwaar, maar voor de rest doet ze alles nog. Dit weekend kregen alle honden een verse kluif en daar smulde Skylar net als anders ook gewoon heerlijk van. En haar – inmiddels vier – maaltijden per dag lust ze ook nog steeds, dit is erg fijn want hoe langer ze wil blijven eten hoe beter het natuurlijk is. Ten tijde van de – naderende – bevalling heeft ze immers al haar krachten en energie hard nodig!
De werpkist heeft trouwens inmiddels ook zijn intrede gedaan, deze zet ik altijd ongeveer een weekje voorafgaand aan de bevalling neer zodat de aanstaande mama er alvast een beetje aan kan wennen. En zo naderen we stapje voor stapje de eindstreep.

Skylar 8 weken drachtig

19 augustus 2017 (Skylar 61 dagen drachtig)
Officieel is Skylar nog maar 2 dagen verwijderd van het moederschap… Het wordt nu dus spannend! Immers, bevallingen laten zich nooit regisseren en het is altijd afwachten wanneer het allemaal daadwerkelijk gaat gebeuren. Gisteren was Skylar nog lekker fit – naar omstandigheden – en deed leuk mee met de groep, ze wilde zelfs wel even met haar grote vriendin Dyonne spelen! Zo fantastisch om te zien dat ze zich blijkbaar zo goed voelt dat ze daar in deze fase nog puf voor heeft!! Vandaag echter is Skylar toch wel een stuk onrustiger, hijgt meer en wil veel graven. Ook zondert ze zich af van de andere honden en is veel meer in zichzelf gekeerd. Hopelijk kan ze haar rust de komende uurtjes nog lekker vinden zodat ze straks uitgerust aan die toch wel zware taak kan beginnen… Alle duimen draaien nu voor haar!

Skylar (links op de foto) speelt op de 60e (!!) dag van haar zwangerschap nog met Dyonne 

23 augustus 2017 (de pups zijn geboren!)
Afgelopen maandag is het ‘Rocksett’ E-nest geboren, het zijn 4 dametjes en 1 heertje, allen in blakende gezondheid! Vanaf nu probeer ik per week zoveel mogelijk updates met leuke foto’s te plaatsen.

Skylar met haar pasgeboren vijftal!

geboortedag: en daar ligt het prachtige vijftal met hun trotse mama!

> klik hier voor foto’s van week 0-1