O-nest: week 3-4

O-nest: week 3-4

2 mei 2022 (22e, 23e, 24e en 25e dag)
Zoals gepland hebben de pups afgelopen weekend een nieuw onderkomen erbij gekregen! Behalve de werpkist is er nu ook een uitloopren bestaande uit een verlengstuk met spijlen. Hierdoor is het vloeroppervlak tweemaal zo groot en is er dus logischerwijs meer ruimte voor de pups, en tegelijkertijd is er opeens ook veel meer te ontdekken! Voor ons mensen lijkt het misschien niet eens een grote gebeurtenis, maar voor zulke jonge pups kan zo’n overgang best overweldigend zijn, of op zijn minst onwennig. En dat was bij dit nest niet anders; ietwat voorzichtig maar wél reuze nieuwsgierig volgden ze onze handelingen – ik had hulp van mijn zus – waardoor hun minimale schroom als sneeuw voor de zon verdween! Toen alles klaar was hadden ze in eerste instantie iets van “hmmm, het zal wel, de werpkist ligt ook nog prima” maar mede dankzij de steun van mama Kaidyn ontdekten ze al snel het voordeel van de extra ruimte en liepen ze er onbevangen in rond. Inmiddels staat de ren er zo’n anderhalve dag en maken ze er volop gebruik van. Ook hebben ze de diverse mogelijkheden al uitgevonden; vanmiddag scheen het zonnetje precies in de ren en was het best even flink wat warmer waardoor de pups soms een beetje aan het hijgen waren. Nog geen kwartiertje later trof ik ze met z’n drietjes achter elkaar aan op een strookje waar geen kleedje of vetbed ligt, alleen maar een stukje van het (koele!) zeil. Wat zijn die kleintjes zo jong als ze zijn dan al slim! Ik heb een heleboel foto’s gemaakt van de nieuwe situatie en de leukste heb ik hieronder in het album geplaatst.
Zondagmiddag hebben we voor het eerst bezoek gehad van voor Kaidyn onbekende mensen. Dat is voor haar normaal gesproken nooit een probleem en dat was nu gelukkig niet anders; wél hield ze alles nauwlettend in de gaten terwijl ik deze nieuwe mensen haar pupjes even liet bewonderen/aaien, maar ze toonde verder absoluut niet dat ze het spannend of ongemakkelijk vond. Top mama, maar het bewees (voor mij althans) wel weer hoe belangrijk het is om in dit soort situaties vooral ook te zorgen dat de moederhond zich nooit bedreigd hoeft te voelen… Ik bouw kennismakingen etc. dus altijd rustig en met beleid op, en dat gaat in al die jaren dat ik fok altijd prima dus dat laat ik maar zo :-). 

Foto’s 22e, 23e, 24e en 25e dag

4 mei 2022 (26e en 27e dag)
Nu de pupjes de leeftijd van 4 weken naderen, is goed merkbaar hoe anders Kaidyn omgaat met de zorg voor haar kindjes. Ze is absoluut nog de toegewijde, serieuze en liefdevolle moeder, maar ze is zeker niet meer hele dagen bij haar kroost; ze voedt ze, verzorgt ze, blijft er soms nog heel even bij zitten (of liggen) maar daarna houdt ze het gauw weer voor gezien. En dat doet ze goed; ze leert haar pupjes nu al een stukje zelfstandigheid en daarbij voelt ze ook heel duidelijk aan dat ze ook zélf wat minder tijd met ze door hoeft te brengen. Alles op moederlijke intuïtie, het blijft fascinerend! En de pupjes gaan zonder tegenstribbelen mee in Kaidyn’s flow, ze zijn nog altijd volop tevreden en zeuren nooit ergens om. Het scheelt natuurlijk dat ze nu meer tools hebben om zichzelf te vermaken, ze staan lekker stabiel op hun beentjes inmiddels en lopen dus regelmatig flink door de ren heen te stappen. Het steeds wisselende speelgoed blijft nog de moeite van het ontdekken waard en natuurlijk zijn er altijd broertjes om mee te stoeien. Ze beginnen nu ook met de ‘krachtsmetingen’, als er eens eentje net iets te ver gaat naar de ander zijn zin hoor je een vervaarlijke grom ;-). Op die manier leren ze elkáár ook hoe om te gaan met een soortgenootje; hoe sterk ben je zelf, hoeveel kracht moet je uitoefenen om datgene voor elkaar te krijgen dat je voor ogen had, hoe bepaalt de ander zijn grens en – niet minder belangrijk – hoe bepaal je die van jezelf. Een mooi proces dat erg leuk is om van dichtbij mee te maken! Verder geniet ik ook enorm van hun leuke, extraverte, blije karaktertjes; zodra ik de ren nader staan me al kwispelstaartend op te wachten, dat is zo aandoenlijk! Als de temperatuur het toelaat gaan de pups één dezer dagen voor het eerst naar buiten, ik ben reuze benieuwd hoe ze dat zullen ervaren maar ik verwacht dat ze het geweldig gaan vinden. Op naar week 4 dus!

Foto’s 26e en 27e dag

> klik hier voor foto’s van week 4-5