O-nest: dekking en dracht

O-nest: dekking en dracht

1 en 2 februari 2022 (Kaidyn ontmoet Jonas)
Mijn dametje Kaidyn (NJK./BJK. Rocksett Eight Queens Puzzle) verraste mij enigszins door iets eerder dan verwacht medio januari loops te worden. Vervolgens moesten we nog even een kleine twee weken wachten tot aan de eerste progesterontest (bedoeld om het juiste dekmoment te bepalen), bij de derde meting kregen we ‘groen licht’: Kaidyn’s progesteron was tot de juiste dekwaarde gestegen! Dus nog diezelfde avond begaf ik me met haar naar het oosten van het land om daar de reu Jonas (Kamp. Dream Max Golden Eagle) te bezoeken. Zelf kende ik Jonas al van de tentoonstellingen en in november vorig jaar heb ik hem ook even thuis bewonderd; ik vind het altijd prettig om de reu van mijn keuze een keer in zijn eigen woonomgeving te zien en gewoon – wat oneerbiedig gezegd – in zijn ‘dagelijkse kloffie’. Thuis zijn ze vaak nét wat meer zichzelf en laten ze iets beter hun ware karakter zien. Zo moest ik bijvoorbeeld erg lachen toen ik tijdens mijn bezoekje vrolijk door Jonas werd begroet terwijl hij een voerbak aan één van zijn hoektanden liet bungelen! Geweldig, wat een komiek! Dit bevestigde nóg meer mijn goede gevoel over hem als de ideale partner voor Kaidyn want ik was al weg van zijn zachte, rustige karakter en zijn prachtige bouw. Daarnaast ben ik ook erg gecharmeerd van zijn stamboom met de vele gezonde en mooie honden die daarop voorkomen. Het was natuurlijk even afwachten wat Kaidyn van mijn keuze zou vinden maar gelukkig bleek bij de eerste dekpoging direct dat ze Jonas wel zag zitten en dus waren ze het snel met elkaar eens. De dag erna zijn we nogmaals geweest en die dekking verliep eveneens bijzonder gemakkelijk. Hoe zalig ook om te zien dat Kaidyn tijdens het gekoppeld-staan intens tevreden even haar koppie tegen die van Jonas vlijde… Op zulke momenten maakt je hart echt een sprongetje want je wilt niets liever dan dat het bovenal een prettige ervaring is voor beide honden!

Kaidyn en Jonas tijdens de dekking

1 maart 2022 (bevestiging van de dracht)
Ook al leek ik voorzichtig wat eerste tekenen van een mogelijke dracht te ontdekken bij Kaidyn, het blijft altijd spannend tot aan het moment van de echo. Normaal gesproken ben ik gewend dat dit wordt uitgevoerd als de hond staat, maar de dierenarts waar ik dit keer was wilde het liever liggend doen.  Dus werd Kaidyn op de behandeltafel gelegd en voorzichtig op haar rug gedraaid. Daar waar ik had verwacht dat ze dat misschien wat onprettig zou vinden, lag ze heerlijk ontspannen op het dikke kussen en liet het onderzoekje rustig over zich heen komen. Gelukkig werd op het beeldscherm al snel zichtbaar dat er inderdaad pupjes in Kaidyn’s buik aan het groeien zijn! Hoe bijzonder is dit toch elke keer weer… Het wordt weliswaar geen héél groot nestje maar dat vind ik helemaal niet erg, ik ben altijd dankbaar voor wat de natuur me geeft! De komende weken ga ik samen met Kaidyn genieten van dit mooie, nieuwe avontuur.

9 maart 2022 (over de helft)
Kaidyn is inmiddels 36 dagen drachtig dus de eerste helft zit er al weer op voor haar. Nu moet het zwaardere gedeelte natuurlijk nog komen, maar tot nu toe gaat het in ieder geval reuze voorspoedig. Kaidyn heeft geen last van misselijkheid gehad en behalve dat ze héél iets een buikje begint te krijgen merk ik in deze fase nog niet veel aan haar. Wel gaf ze aan dat ze iets meer wilde eten, dus ik heb haar maaltijden inmiddels een klein beetje verhoogd. Dit moet met mate gebeuren omdat ze anders heel dikke pups krijgt waar ze enkel last van zou kunnen krijgen tijdens de bevalling. En dat willen we uiteraard niet ;-).

13 maart 2022 (Kaidyn 40 dagen drachtig)
Vanochtend in de tuin heb ik even een foto genomen van Kaidyn’s schattige buikje… Vooral aan het feit dat deze niet de normale, enigszins opgetrokken lijn heeft kun je duidelijk zien dat het allemaal gestaag aan het doorgroeien is. Gelukkig gaat het nog steeds hartstikke goed met Kaidyn en ze voelt zich prima! Gisteren heb ik haar even meegenomen naar de Maas die tegenover ons huis ligt; ik heb haar wel uit het water gehouden want ondanks dat er gezegd wordt dat dit niet perse kwaad kan, heb ik er nooit zo’n goed gevoel bij om mijn drachtige teven te laten zwemmen. Dus ze heeft gewoon lekker over de uiterwaarden gerend en daar genoot ze met volle teugen van! Naarmate de dracht vordert zal het wandelen natuurlijk ook steeds moeilijker worden als de buik in de weg gaat zitten, dus we nemen het er nu nog maar even van. 

Kaidyn 40 dagen drachtig

21 maart 2022 (nog 2 weken te gaan)
De tijd vliegt! We zitten alweer op de 48e dag van de dracht en gelukkig gaat alles nog steeds prima. Kaidyn is wel véél rustiger dan normaal, bij alles dat ze doet ligt het tempo beduidend lager. Niet-drachtig kan deze jongedame een behoorlijke wervelwind zijn, maar daar is nu niet zoveel sprake meer van. Toch is het wel duidelijk dat ze zich hartstikke goed voelt! Ze oogt tevreden en wandelt nog graag haar gebruikelijke afstanden. Rennen wil ze echter niet meer, en spelen met haar broer én grote vriend Lucan trouwens ook niet. Tot zijn grote teleurstelling overigens want die twee zijn dikke maatjes en rauzen normaal gesproken flink wat af met z’n tweeën! Maar helaas, Lucan moet het op dat vlak nu even zonder zijn vriendinnetje doen, want die is duidelijk voorzichtig met zichzelf en lijkt geen onnodige (wilde) risico’s te willen nemen. Het blijft bijzonder om te zien hoe makkelijk die aanstaande moeders zich aanpassen! Instinctief weten ze precies wat ze nodig hebben en dat kunnen ze meestal ook prima aangeven; Kaidyn liet mij van de week bijvoorbeeld echt goed merken dat ze graag nóg wat meer eten wilde, en vanzelfsprekend heb ik daar gehoor aan gegeven. Hieronder een fotootje van vanmiddag waar ze samen met de rest van de groep staat te smullen van een bak versvlees met tonijn en een rauw eitje! 

Lekker eten!
 

25 maart 2022 (alles wordt zwaarder)
Het waren fijne, rustige dagen voor Kaidyn. De temperatuur was voortreffelijk voor de tijd van het jaar en met het zonnetje erbij was het ideaal om lekker veel tijd in de tuin door te brengen. Daarnaast heeft Kaidyn gelukkig nog steeds energie voor een fijne wandeling, dus die blijven we gewoon doen zolang dat nog goed gaat. Ik zag van de week wel dat ze haar achtervoetjes een beetje schuin naar buiten zet als ze loopt, het gewicht in haar buik wordt uiteraard zwaarder en dat moet ze opvangen. Ook schuift ze sinds een paar dagen als ze gaat liggen haar achterpootjes onder zich; dit doet ze normaal nooit, ze heeft echt zelf bedacht/ontdekt dat ze op die manier de druk op haar buik kan ontlasten. Wat ook opvalt is dat ze veel vaker op haar rug ligt momenteel, dat is duidelijk comfortabeler dan op haar zij. Verder is ze een nóg grotere knuffelkont dan ze normaal al is, maar ook dat is vanzelfsprekend geen enkel probleem – ze krijgt alle liefde en aandacht die ze nodig heeft!

Heerlijk op haar rug in het zonnetje 😉

28 maart 2022 (nog 1 weekje…)
Van het weekend heb ik de werpkist neergezet, Kaidyn heeft hem al even uitgeprobeerd en ik geloof dat ze hem wel lekker vindt liggen! Ook de rest van de spulletjes staan klaar; ik maak bijvoorbeeld altijd een geboortelijst waarop ik tijdens de bevalling alle belangrijke informatie noteer zoals tijdstip van geboorte, het gewicht, het geslacht, welk merkkleurtje ik de pup heb gegeven, of de placenta is afgekomen, of er dingen zijn die opvielen aan de pup ten tijde van de geboorte etc.; ik vind het zinvol om dat gedurende het hele proces bij te houden, want in de hektiek van de bevalling kun je wel eens belangrijke details over het hoofd zien en met zo’n lijst heb je altijd een soort ‘naslagwerk’. Verder heb ik stápels handdoeken klaarliggen, de warmtelamp hangt boven de werpkist, de thermometer ligt er, alle batterijen zijn gecheckt en ga zo maar door… het is nog best een hele organisatie, zo’n bevalling ;-). Inmiddels is Kaidyn ook weer netjes getrimd, ik had daar niet veel langer mee moeten wachten want ze vond het best lastig om de rust te bewaren. Dus de komende week gaan we verder geen inspannende dingen meer doen zodat Kaidyn straks goed uitgerust aan het grote avontuur kan beginnen!

Even de werpkist uitproberen

30 maart 2022 (Kaidyn’s 57e dag)
Sinds gisteren is Kaidyn bij vlagen een beetje onrustiger… Dan lijkt ze wat minder goed haar draai te kunnen vinden en ligt een beetje ongemakkelijk in de mand of op het vloerkleed. Maar op andere momenten merk ik eigenlijk weer nagenoeg niks aan haar en lijkt de bevalling nog héél ver weg ;-). Toch zal het over een dag of 4, 5 wel ongeveer gaan gebeuren denk ik. Het is een gek idee dat het nu nog een groot vraagteken is hóeveel pups ze bij zich draagt en van welk geslacht ze zijn. Leuk en spannend tegelijk om dat binnenkort te weten te komen. Maar voor nu mogen de pups van mij nog even lekker doorgroeien in mama’s veilig buik! Volgens mij hebben ze het daar prima, Kaidyn doet reuze voorzichtig en zorgt hartstikke goed voor zichzelf. Ze eet als een bootwerker en ook de wandelingetjes doet ze nog steeds graag, alhoewel het tempo nu wel duidelijk wat omlaag gaat. En hoe logisch, haar buik wordt natuurlijk elke dag een beetje zwaarder en dat trekt enorm aan o.a. haar rugspieren. Maar ik ben mega trots op haar en op onderstaand filmpje toont ze zélf ook even hoe goed ze zich voelt en hoe prachtig ze eruit ziet!  

Prachtig drachtig!


2 april 2022 (Kaidyn 60 dagen drachtig)
Het is geweldig om te zien hoe makkelijk Kaidyn haar allereerste zwangerschap doormaakt… Met het grootste gemak beweegt ze zich door de dagen, ze lijkt totaal niet onder de indruk en doet alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Wat een kanjer! Ze is nog geen moment misselijk of flauw geweest, eet tot op de dag van vandaag met graagte haar – inmiddels meer dan goed gevulde! – bakje helemaal leeg en ook draait ze haar pootje nog altijd niet om voor een lekker wandelingetje! Ze is weliswaar niet gigántisch dik, maar ik geef het je te doen… Het liggen wordt nu wel steeds lastiger, ze wringt zich soms in de meest vreemde houdingen om toch wat comfort voor zichzelf te creeëren. Wat dat betreft is het fijn dat ze nog maar een paar daagjes hoeft… Ik ben imiddels begonnen met driemaal daags haar lichaamstemperatuur op te nemen; in aanloop naar de bevalling daalt deze ongeveer 0,5ºC tot 1,5ºC en zodra de temperatuur weer oploopt zal de geboorte niet lang meer op zich laten wachten. De daling heb ik nog niet waargenomen en Kaidyn is verder gewoon rustig, dus vooralsnog moeten we nog even geduld hebben ;-).

Kaidyn tijdens de ochtendwandeling

4 april 2022 (de laatste fase…)
Het is nog steeds rustig hier, maar logischerwijs kan het natuurlijk niet anders dan dat er binnenkort iets zal gaan gebeuren, alhoewel… als ik Kaidyn gisteren een paar sprintjes zag trekken op de weilanden zou je niet zeggen dat daar een hond liep die elk moment kan bevallen :-). Ze eet ook nog steeds goed en is alert, maar tegelijkertijd merk ik wel degelijk dat haar lichaam zich aan het voorbereiden is; Kaidyn zondert zich soms af van de groep, gaat dan ergens alleen liggen (zoals op de foto in het meest verre hoekje in mijn kantoor) of ze ligt met haar rug naar iedereen toe. Daarmee sluit ze zich overal voor af om zo voldoende haar rust te kunnen pakken. Haar oma Yacime* deed dat trouwens ook, mooi om te zien hoe dat gedrag is overgegaan op haar kleindochter. Hopelijk verlopen Kaidyn’s bevallingen net zo makkelijk en soepel als die van haar oma, dat zou fantastisch zijn! We wachten het maar af…

7 april 2022 (wanneer?)
We zijn weer 3 dagen verder en ondanks dat er langzaamaan wat schot in lijkt te komen, vind ik het wachten nu wel een beetje lang duren want geduld is niet bepaald mijn sterkste punt, haha! De temperatuurdaling die normaal gesproken zo’n 12-24 uur voorafgaand aan de bevalling plaatsvindt, heeft Kaidyn inmiddels gehad. Dit is een goed teken! Ook neemt het hijgen iets toe, en steeds vaker loopt Kaidyn van de ene naar de andere kant van het huis; de pups beginnen zich nu richting de ‘uitgang’ te begeven, dat voelt Kaidyn uiteraard en dat zal niet altijd een prettige sensatie zijn. Gelukkig lukt het haar om tussendoor ook flink veel te rusten/slapen, dat is vanzelfsprekend reuze belangrijk zodat ze goed uitgerust aan de bevalling kan beginnen. Voor het overige rest er weinig anders dan af te wachten tot het allemaal écht door begint te zetten… De duimen draaien volop voor haar!

Kaidyn tijdens één van haar vele rustmomentjes

9 april 2022 (‘born in a storm’…)
Terwijl de wind om het huis gierde zagen afgelopen donderdagavond drie knappe jongemannen het levenslicht! Nooit eerder had ik een nest met enkel pupjes van hetzelfde geslacht, héél bijzonder en erg leuk! Met mama Kaidyn en haar zoons gaat het geweldig, ik zal vanaf nu proberen om per week zoveel mogelijk updates met leuke foto’s te plaatsen van dit ‘Rocksett’ O-nest.

Kaidyn moe maar voldaan en stapelverliefd op haar drie pups!

> klik hier voor foto’s van week 0-1