E-nest: week 3-4

E-nest: week 3-4

13 september 2017 (21e, 22e en 23e dag)
Als er één schaap over de dam is…. Afgelopen maandag heb ik het klepje van de werpkist open gezet zodat de pupjes eruit kunnen als ze dat willen. Alhoewel; het is in eerste instantie nooit een kwestie van ‘willen’, maar veel meer van ‘durven’. Want het is elke keer best een grote stap in een klein puppyleven! Maar zodra de eerste durfal de sprong heeft gewaagd, volgt de rest meestal spoedig. En zo ook bij dit nestje, waar het in dit geval teefje ‘roze’ was die de primeur had. Skylar was trouwens ook behulpzaam bij het hele gebeuren, ze was er als de kippen bij toen ze zag dat haar kroost aan dit nieuwe avontuur bezig was. Ik vind het elke keer weer mooi om te zien wat een aandeel de mama’s hier in hebben en hoe alert ze zijn op dat vlak. Alles in het belang van hun kindjes!
Nu ze deze stap hebben gemaakt lijken de pups meteen een stuk groter en wijzer. Hun tandjes zijn doorgekomen, ze horen en zien inmiddels goed maar ook hun mobiliteit is erg toegenomen. Ze kunnen gewoon in z’n totaliteit al veel meer dan een paar dagen geleden! En nu ze 3 weken oud zijn is het ook tijd voor de eerste stap in het ontwormingsproces, ik begin daarin altijd met een propolis-kuur (propolis is een natuurlijk, harsachtig residu afkomstig van bijen en het ondersteunt/versterkt de darmflora waardoor de wormen geen fijn leefgebied hebben in de darmen). Op de leeftijd van 5 weken herhaal ik dit en dan laat ik gelijk een mestonderzoek doen; aan de hand van die uitslag zal blijken of en welke ontworming nodig is. De propolis-oplossing dien ik trouwens via een spuitje toe bij de pups. Ondanks dat het niet echt ergens naar smaakt reageren ze er wel op; ze vinden het maar gek dat ik zomaar een vreemd goedje in hun bekjes spuit. Sommigen kuchen en proesten ervan, hahaha. Tja, alle nieuwe dingen zijn natuurlijk wennen voor ze maar de pups zijn lekker flexibel dus binnen no time gaan ze weer verder waar ze mee bezig waren en meestal is dat slapen… 🙂

Foto’s 21e, 22e en 23e dag

17 september 2017 (24e, 25e, 26e en 27e dag)
Sky’tje, zo een fantastisch meidje! Voor de eerste keer moeder en wat vervult ze die rol met verve! Haar vijftal komt niets te kort, ze klagen nooit en zijn tevreden. Het klinkt misschien gek, maar ik ben wel blij voor Skylar dat ze niet meer 24/7 in de werpkist onder die superwarme lamp hoeft te liggen (die nodig is voor de pups aangezien zij de eerste 3 weken hun eigen lichaamstemperatuur niet kunnen regelen). Skylar heeft natuurlijk nog wel volop de zorg voor haar kindjes, maar ze is intussen toch ook al een paar keer mee geweest voor een langere wandeling en dat vond ze erg fijn. Eerder deze week heb ik haar even lekker gewassen; na de bevalling blijven ze vaak nog een aantal weken vloeien en zodra dat gestopt is doe ik mijn teefjes altijd even opfrissen middels een wasbeurt. En vanochtend is ze ook nog getrimd dus ze ziet er weer uit om door een ringetje te halen! Datzelfde geldt voor haar kindjes trouwens, want ook die mogen er zijn. Ik ben verliefd op hun schattige ronde oogjes en de guitige manier waarop ze er mee kijken. En hun steeds dikker wordende vachtjes is eveneens een lust voor het oog. Verder zijn ze erg komisch nu ze zelf vinden al best een heel ‘grote’ hond te zijn; soms liggen ze zo wijs te liggen, of ze blaffen op een manier dat je bijna geneigd bent te denken dat het zowaar indruk maakt ;-). Vandaag verbleven ze trouwens voor het laatst in de werpkist, die gaat morgen weg want ik denk dat ze er aan toe zijn om wat meer (speel-)ruimte te krijgen. De foto’s van die verandering volgen binnenkort, nu eerst nog een paar leuke plaatjes van de afgelopen dagen! 

Foto’s 24e, 25e, 26e en 27e dag

> klik hier voor foto’s van week 4-5